Hjem 5 Aktiviteter 5 Vandretur Sikkelsdalshø

Vandretur Sikkilsdalshø

Turen til Sikkilsdalshø er minst like spektakulær som Besseggen, men uten kø. 

Fra Skåbu fjellhotell kan du sykle eller kjøre bil inn til Sikkilsdalsseter. Herfra er toppturen til Sikkilsdalshø godt skiltet med varder og røde DNT T’er hele veien til toppen. Vi kaller turen til Sikkilsdalshø vår «private Besseggen». Fra toppen har du utsikt mot Besseggen, Gjendesheim, Gjendevatnet og mange fjelltopper i nasjonalparkene Rondane, Dovre, Jotunheimen og Langsua. Har du tid og energi, kan turen fortsettes videre til Besseggen eller andre nærliggende topper.

Sikkilsdalen er kjent for hesteslippet i juni og ikke minst Prinsehytta som er flittig brukt av kongeparet spesielt i påsken og under jakta. Naturen taler for seg med beliggenheten i en vakker frodig dal omgitt av majestetiske og spektakulære fjell.

I 1890-årene samlet nordmenn inn penger så svenskeprinsene skulle få hytte i Sikkilsdalen, men etter unionsoppløsningen i 1905 var det lite gangbart at svenske kongsemner ferierte i Norge, og hytta ble stående ubrukt. Det var for galt at denne vakre eiendommen skulle bli stående tom, og Kronprins Gustav Adolf ga derfor Prinsehytta til kronprins Olav på myndighetsdagen 2. juli 1924. Det er mange og gode historier om midtdølene og de kongelige. Denne historien er en av våre favoritter, og forteller mye om det gode forholdet mellom midtdølene og våre folkelige kongelige:

“En påskehelg måtte Kronprinsen i all hast dra til Oslo. Mekaniker Theodor Pettersen ble budsendt for å kjøre Kronprinsen fra Skåbu til Vinstra. Motorsykkelen hadde mekaniske bremser. Theodor kjørte det han var god for. I de bratte Kongslibakkene gikk bremsene varme. «Ska’ du nå toget, lyt oss kjøle ned bremsun», sa Theodor til kronprins Olav. Kronprinsen skjønte alvoret. Han og Theodor stilte seg på hver sin side av motorsykkelen og ga fra seg det som skulle til for å kjøle bremsesystemet.”

I gamle dager tok det flere dager å komme seg fra hovedstaten inn til Sikkilsdalen, og transporten gikk både i båt og med hesteskyss. Ærverdige Kampeseter hotell i Skåbu hadde egen kongestue til disposisjon for de kongelige, og fra Skåbu gikk ferden videre med hesteskyss inn til Prinsehytta.

I dag kan du selvsagt kjøre bil til Skåbu, eller gjøre som kongen – reise grønt og ta toget til Vinstra. Fra Vinstra stasjon er det en flott busstur opp i høyden til Skåbu – Nord Europas høyestbeliggende bebodde bygd. Skåbu fjellhotell tilbyr overnatting og bevertning, og kan også tilby transport tur/retur Skåbu på forespørsel.

Bestill pakken «topptur sommer« og bli med til Sikkilsdalshø!

 

Se alle aktiviteter

Aktiviteter sommer og høst

Aktiviteter vinter og vår