360 Eat guide 2024
Skåbu fjellhotell og Restaurant Skadir er stolte vinnere av hele tre sirkler hos 360 Eat guide!
360° Eat Guide rangerer restauranter basert på to nøkkelelementer: bærekraft og gastronomi. De kvalifiserende restaurantene belønnes gjennom bærekraftssirkler samt gastronomipoeng.
Sirklene belønnes de restaurantene som mestrer kunsten å drive bærekraftig – med tanke på økologisk, økonomisk og sosial bærekraft. Vurderinger av virksomheter omtalt i veiledningen gjøres årlig for å sikre sanne data.
En vurdering på tre sirkler indikerer mestring på alle områder av bærekraft – miljømessig, sosialt og økonomisk. Bærekrafts-innsats kjennetegner alle aspekter ved restauranten – lokalitet, sesongvariasjoner, matsvinn, resirkulering, forhold til bønder, økonomi, politikk og ansattes utvikling og velvære – på en gjennomtenkt, ekte og helt naturlig måte.
Les mer om utmerkelsen her.
Restaurant Skadir
3 sirkler
Avansert fra 2 til 3 sirkler.
81-85 gastronomipoeng 2024
Rett fra kilden
Villsau-lam og glade griser streifer rundt på jordene til den regenerativt drevne Skadir på Skåbu Fjellhotell. Her finner du en restaurant med en medfødt forståelse for hvordan matlagingen skal bevege seg med årstidene. Grønnsakene leveres fra to lokale produsenter – og flere og flere naboer tar kontakt, med mål om å være en del av denne miljøbevisste og ambisiøse restauranten. Matlagingen er i like deler rustikk og raffinert, hver rett gir mange ledetråder til historien bak.
Høydepunkter for bærekraft
- Kontinuerlig søke etter måter å styrke støtten til lokalsamfunnet
- Fungerer med åpenhet i all praksis
- Velkommen til åpen dialog med gjester og partnere for å dele deres filosofi
- Partnere på Skåbu-konferansen, med vekt på småskalaprodusenter, lokalt egeninnkjøp og åkerbeite
- Dokumentert innkjøpsmodell som veileder dem om hva de skal kjøpe, når de skal kjøpes og hvordan de kan hente ingredienser på en bærekraftig måte. Det hjelper til med å planlegge for sesongvariasjoner, og sikrer bruk av lokale råvarer når det er mulig og utnytter konserveringsteknikker for å utvide ingredienstilgjengeligheten året rundt.
Intervju med Jannicke Haug Doksæter & Lukasz Benedykt Socha i 360 Eat Guide
Skadir, Skåbu, Norge
Høyt oppe i de norske fjellene troner det familiedrevne Skåbu Fjellhotell og restaurant Skadir. Jannicke Haug Doksæter, eier og leder, og Lukasz Benedykt Socha, kjøkkensjef, på Skadir kom inn i guiden i 2023. Hvor langt har du kommet på veien mot å bli selvforsynt?
– Vel, vi har økt antallet griser fra ti til femten og begynt å dyrke grønnsaker til eget bruk. En annen ting er at vi har opprettet et samarbeid med to lokale naboer som dyrker grønnsaker, og melk og urter leveres direkte fra lokale gårder. Vi har lagt merke til at flere og flere produsenter i området tar kontakt fordi de ønsker å jobbe med oss.
Er det andre forbedringer du vil fortelle oss om?
– Totalt sett har vi fått på plass et mer effektivt system for hele organisasjonen, som hjelper oss å jobbe etter vår filosofi. Vi er også veldig opptatt av å kommunisere med gjester, media, partnere og lokalbefolkningen.
Har du opplevd noen utfordringer?
– Prisene øker og å oppnå økonomisk bærekraft kan være utfordrende. Men vi jobber hardt for å opprettholde standarden vi ønsker å levere, og vi får stadig flere besøkende!