Skåbu Fjellhotell

Presse

MAISON mat & vin 1/2021

Meget hyggelig omtale i MAISON mat & vin 1/2021 med fokus på hotellets gourmet mat (klikk på teksten for større versjon):

Way2Go.no webside, 5. november 2020:

Way2Go.no webside, 5. november 2020:

Skåbu oppvekst på framsida av Nationen og tre sider om entreprenørskap og internasjonalisering!

 

Dølen, 28. mars 2019 "Kokkekamp i Fjellbygda"

Kokkekamp i fjellbygda
Kokker i toppklasse serverte ni-retters med lokale råvarer – vil sette fokus på kortreist mattradisjon på spennende måter.
Skåbu Fjellhotell vil sette søkelyset på lokale råvarer. Sist lørdag inviterte vertskapet til den første av fire kulinariske aftener, med mat fra elg, rein, fisk og villsau på menyen.

 

NYHETER

PUBLISERT:26 MARS 2019 17:15

SIST OPPDATERT:26 MARS 2019 19:33

Skrevet av Ole Magnus Røen

Jannicke Haug Doksæter og Henrik Sverdrup Beston er relativt ferske drivere av Skåbu Fjellhotell.
Hotellet som er utviklet de siste årene av Jannickes far Sigurd Haug. 

 

Niretters

Det driftige paret vil gi noe tilbake til bygda, og har flere ideer om hvordan hotellet skal drives i fremtiden. Nå vil de altså gi lokalbefolkningen gastronomiske opplevelser på sitt hotell.

– Lokal mat med lokale mattradisjoner, lokale råvarer og bærekraftig matproduksjon er av økende interesse både nasjonalt og internasjonalt. Det er noe vi satser på her i Skåbu, og noe det ønskes større satsing og fokus på fra kommunen generelt og kommunens matprodusenter, forteller Jannicke Haug Doksæter.

 

Rein og elg fra området

Hotellets sjefskokk Lukas Socha inviterte sjefskokk Karol Sankowski til kokkeduell. Sankowski har bakgrunn fra blant annet El Bulli, Nooma og Paul Bocuse i Lyon. De to serverte en ni retters middag for de 35 gjestene. 

Basis for rettene var rein og elg «som har beitet i området her», som Jannicke sa det. I tillegg sto fisk og villsau på menyen. Sammen med spennende ingredienser som blant mye annet brent puré, hvit og sort trøffel.

– Dette er en satsing som er i startgropa, og som kan bli veldig spennende på sikt. Og en gourmetaften er vel unikt i Skåbu. Jeg tror ikke det har vært gjort her tidligere. Men vi vet at mattradisjonene er lange her, og det er noe vi vil bygge videre på, sier en ivrig vertinne.

 

Til glede og inspirasjon

Skåbu Fjellhotell har brukt tid og ressurser på å bygge opp et godt kjøkken, noe Doksæter mener de er i ferd med å få til.

– Målet er å sette fokus på kortreist, lokal og bærekraftig matproduksjon på nye og spennende måter. Dette blir den første av fire såkalte kokkedueller. Vi tror dette vil være til glede og inspirasjon for både gjester, lokale matprodusenter og generelt for alle som er over middels interessert i mat. Og dem er det mange av, sier Haug Doksæter, før hun haster inn på kjøkkenet for å bistå sine unge, flinke servitører.

 

«Va godt detta»

Og at maten falt i smak var det ingen tvil om. Ved skribentens bord satt Steinar Veslum, Aage Rundhaugen, Helene Rundhaugen, Kristin Beate Sletten, Odd Rune Brendløkken og Jon Bjorgvin Bjorgvinsson. Før maten kom var de spente på hva de fikk servert, og menyen ble lest og diskutert. Etter som rettene ble servert observerte vi brede og fornøyde smil rundt bordet, blandet med høylytt smatting. Ord som «spennende og nydelig» ble brukt.

Og et mer lokalt uttrykk til slutt, «va godt, detta»!

 

Finansavisen, 16. januar 2019; "Flyktet til fjellmekka"

Omtale i Finansavisen bestående av forside og to oppslag. Skrevet av Hilde Oreld. Foto: Hilde Oreld, Tori Virik Nøvik og Ansgar Valbø.

Finansavisen, 16 februar 2019

En tragedie og en rekke tilfeldigheter førte til at Bærums­generasjoner, uten noen erfaring, driver et familiehotellmed Michelin-kokker og en fjellgård i Skåbu.

 

HILDE ORELD

 

– Livet gikk fra himmel til helvete i løpet av ett sekund. Jeg mistet identiteten min. Jeg visste ikke hvem jeg var. Å skulle fortelle 3-åringen og 6-åringen at jeg kom hjem uten pappa, er den vanskeligste samtalen jeg har hatt, sier Jannicke Haug Doksæter.

 

Året var 2008. Sammen med et vennepar var Jannicke og ektemannen Per på skiferie i de østerrikske alper. Per fikk hjerteinfarkt og døde der og da.

– Jeg jobbet som salgssjef i Aller Media. Så ble jeg alene i sorg. Jeg klarte ikke å ha den stillingen lenger. Alene, i sorgen, med to små barn. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre.

 

I lang tid muret hun seg inne på dagtid, orket ikke treffe noen. Som om ikke dødsfallet til ektemannen var nok, var også boligen nærmest totalskadet på grunn av en vannskade som hadde skjedd da ekteparet var i alpene. Da håndverkerne, som ble utsendt fra forsikringsselskapet ankom, visste de ikke en gang at hun var hjemme.

 

Jannicke hadde en lykkelig barndom med mor, far og søster i Bærum. Faren drev egen bedrift. – Jeg vokste opp med at det en dag sto en flaske dyr vin på bordet. En annen dag hadde vi kanskje ikke en gang råd til å kjøpe bananer. Alt var avhengig av hvordan bedriften til pappa gikk.

 

Den samme Bærumspappaen hadde alltid hatt en drøm om å eie og drive en gård. Siden han var barn, bar han på denne romantiske gårdsdrømmen.

– En måned etter at Per døde, kom Lykkja fjellgard ut for salg. Det var en advokat som skulle selge den og mange ville kjøpe. Pappa fikk tips av advokaten om å skrive et personlig brev til eieren. Han var opptatt av hvem som skulle bli ny eier og ville ikke selge til hvem som helst.

Jannickes pappa skrev et brev hvor han også fortalte om datterens tragiske tap av ektemannen. Det traff eieren så personlig at han sa «Jeg trenger ikke treffe andre. Du får kjøpe den».

 

Fjellgarden består av mellom 20 og 25 hus fra 1500–1700-tallet og 160 villsau. – I begynnelsen hatet jeg den gården. Mamma og pappa var der hele tiden, mens jeg satt hjemme i sorg med mine to barn. Pappa gikk all in; tok Landbrukshøyskolen i en alder av 60 og lærte seg å kjøre hest og vogn da han var 65 år. De fortsatte også med villsau, selv om de ikke hadde peiling på hverken dyr eller gårdsdrift.

 

De første årene var Haug Doksæter der med barna på ferie både sommer og vinter. Det første hun falt for, var naturen. Fjellene, lyset, stjernehimmelen, stemningen. Det var terapi. Etter hvert ble hun også kjent med den særdeles gjestfrie og inkluderende lokalbefolkningen. – En dag sa pappa: Nå er vi blitt bed & breakfast-eiere!

 

Det lokale samvirkelaget hadde flyttet, og de tomme butikklokalene var et sammensurium av leiligheter, en sovesal og et spinkelt forsøk på å drifte en café. Alt gikk på lykke og fromme. Likevel var lokalet selve hjertet i bygda. – Pappa tok over og skulle bare fikse «litt», sier Haug Doksæter og himler med øynene. En av håndverkerne som jobbet på oppdrag fra forsikringsselskapet hjemme hos Haug Doksæter, var Henrik Sverdrup Beston. Han er tømrer og endte opp med å bli kjæreste og senere samboer med Haug Doksæter. – Det viste seg at det var mye som måtte gjøres, sier tømreren og kikker megetsigende på sin samboer.

 

Det ble familieråd: Skulle de ta steget fullt ut og bygge hotell? Skulle de holde seg til den opprinnelige planen og lage bed & breakfast? – Kjøpet ble gjort på impuls med hjertet og ikke med hodet. Pappa hadde solgt bedriften sin og kunne sikkert ha brukt pengene på noe langt mer fornuftig. Samtidig var vi litt lei oss for at alt liv i Skåbu sentrum ble borte. Det endte med at vi rev lokalene og bygget dem opp igjen som et lite, lodge-aktig familiedrevet hotell. Det er luksus og ikke spart på noe, samtidig som atmosfæren er avslappet og gjestfri. Vi nikker oss enig.

 

For halvannet år siden var det Henrik og Jannicke som hadde familieråd. Skulle de flytte fra Bærum til Skåbu og ta med seg barna? – Vi ble enige om å prøve i ett år for å hjelpe mamma og pappa med hotellet. Barna var ikke spesielt glade. Nå går sønnen min på videregående på Vinstra og stortrives. Datteren min går på ungdomsskolen her og har hatt en kjempeutvikling. De er bare seks elever på trinnet og skolen er Norges første og eneste offentlige entreprenørskapsskole (2014). Det er en EU-modell som skal innføres på alle norske skoler, og elevene brenner for denne modellen. I fagsammenheng snakkes det om at Skåbu driver fremtidens skole.

 

– Jeg var kanskje den som brant mest for dette. Jeg hadde full jobb i hovedstaden og mye jobb her oppe. Jeg ble sliten av all pendlingen og var litt lei jobbingen med forsikringskundene. Dessuten elsker jeg jakt og fiske. Jeg er en sanker og vil gjerne fange alt jeg skal spise selv. Det trakk meg også opp hit, forteller Beston. Kokken avbryter samtalen. Det er tid for lunsj, og på kjøkkenet har han tryllet frem både elggryte og hjemmelagde dumplings fylt med villsau. Bakt brød har han også gjort. – Vi har to kokker her. Begge har bakgrunn fra Michelin-restauranter, sier Haug Doksæter. Mens vi nyter den norsk-asiatiske fjellretten, fortsetter hun: – Vi åpnet for et drøyt halvår siden, selv om hotellet ikke var helt ferdig. Vi startet kanskje litt før vi burde, for midt i hotellåpningen skulle vi lage rutiner, ta oss av booking, drive hotell og restaurant. Ingen av oss kunne noe om dette. Mange ganger tenkte vi at dette er helt galskap. Hva gjør vi?

 

Det som har skjedd siden åpningen, er at gjestene har takket dem fordi det er blitt så fint. Det er ikke et A4-hotell drevet etter hotellfagboken.

– Vi skal være en oase som gir pusterom og gode minner. Det behøves ikke en hotellfagskole for å få til dette, sier Haug Doksæter og forteller at familien har brukt over 40 millioner kroner for å få hotellet med 11 dobbeltrom og seks leiligheter ferdig. – Vi kommer aldri til å få igjen den investeringen i vår levetid, og det vet vi. Det er helt greit. Men hvis det kan gi et levebrød for fremtidige generasjoner, er det hyggelig. Samtidig føles det meningsfylt. Lokalbefolkningen er flink til å bruke oss og alle føler at de eier hotellet litt. Alle i Skåbu fungerer som verter og vertinner for hele Gudbrandsdalen og de er stolte over å ha fått et hotell i Skåbu. Skåbuinger er inkluderende folk, og det smitter over, både på dem som har hytter her, og dem som kommer på besøk.

 

– Hvor stort kan dette bli? – Hotellet er bare begynnelsen og en nødvendig base for å få mer liv her. Tenk bare på tilbydere av lokalmat og aktiviteter som hundekjøring, kanefart og fjellmaraton i tillegg til entreprenørskolen. Hotellet sprer optimisme, og i stedet for fraflytting opplever Skåbu tilflytting. Alle vi har ansatt er lokale, og det er kø for å komme tilbake til bygda. Nå har vi 15 ansatte på deltid og noen fast ansatte, mye ungdom. De har en kunnskap om, og stolthet for bygda som de deler med gjester og besøkende. Det er også mye fokus på reiseliv i denne regionen, og da må vi samarbeide på tvers. Det nytter ikke, som andre turistdestinasjoner har brent seg på, å sitte på hver sin tue. Her jobber næringsliv, bygd og det offentlige sammen for å bygge Skåbu som merkevare.

 

– Hvem er den typiske gjesten? – De som har passert 35 år, liker uteaktiviteter, god mat og godt drikke. Kanskje lever de et hektisk liv fra før og trenger å slappe av og koble helt ut. Her er det ikke noe skianlegg og afterski. Vi har flott skiterreng. Ikke firefelts trikkespor, men godt preparerte langrennsløyper. Andre gjester er bedrifter som skal ha en samling, feiringer og klasser som er på leirskole. Skåbu Oppvekst har internasjonal utveksling med en entreprenørskapsskole i London støttet av EU og Erasmus. Når de er her, ruller barna rundt i snøen, lager engler og elsker stillheten.

– Vi bruker mye tid på å brøyte frem veier til de ulike husene på fjellgarden, men det er helt meningsløst når barna fra England kommer. Da ruller bokstavelig talt alle ned bakkene. Veiene står urørt, humrer sankeren.

 

Scan Magazine, september 2018

Das Berghotel Skåbu wird im Flugmagazin Scan zum Hotel des Monats ernannt. Unten finden Sie den schönen und informativen Artikel über das Hotel und die Umgebung

Hotel des Monats, Norwegen

 

Zuhause ist dort, wo das Herz ist; Besuchen Sie den familiengeführten Bauernhof und das Hotel in den norwegischen Bergen

 

In den letzten zehn Jahren sind drei Generationen der Familie Haug aus der Vorstadt Bærum außerhalb von Oslo, Norwegen, in das Dorf Skåbu in den norwegischen Bergen gezogen. Dort betreiben sie einen Bauernhof und ein Hotel mit Geschichte, Seele und spektakulärer Natur und Umgebung.

 

Von Alyssa Nilsen 

 

Skåbu liegt 870 Meter über dem Meeresspiegel in den malerischen Bergen von Gudbrandsdalen und ist das höchste Dorf Nordeuropas. Umgeben von drei Naturschutzgebieten, einer atemberaubenden Aussicht und unberührter Wildnis liegt Lykkja Fjellgard, ein Bauernhof mit einer Geschichte aus den 1830er Jahren und einigen noch älteren Häusern. Seit seinen bescheidenen Anfängen hat sich der Hof vergrößert, die Besitzer gewechselt und modernisiert, aber es ist immer noch gelungen, die Seele und den Charme eines typischen Bergbauernhofes zu bewahren, mit 20 traditionellen Holzhäusern, die einen grasbewachsenen Hof umgeben. Die Familie Haug bewirtschaftet die Farm selbst, einschließlich eines Hundes, eines Pferdes, und man hört von Wildschafen und Widder, von denen letztere das Fleisch und die Felle auf der Farm und in Verkaufsstellen in der Umgebung und in ganz Norwegen verkaufen . Darüber hinaus hat die schlaue Familie kürzlich ein brandneues Hotel in der Nähe eröffnet - Skåbu Fjellhotell. 

 

Das Gebäude wurde mit einem der historischen Häuser im Zentrum des Dorfes gebaut und baut auf seiner Geschichte als natürlicher Treffpunkt für die Dorfbewohner auf. Das Gebäude wurde restauriert und verfügt nun über 11 Zimmer und sechs Apartments. Das Hotel legt großen Wert darauf, ein hochwertiges Resort zu sein, und möchte ein entspannender und gemütlicher Ort sein, in dem sich die Gäste wie zu Hause fühlen werden. Es verfügt auch über ein eigenes Restaurant, das saisonale Gerichte mit regionalen Produkten und Traditionen serviert. „Die Gäste kommen beinahe in die Küche, um sich für das Essen zu bedanken. So fühlen sie sich zu Hause im Hotel“, sagt Jannicke Haug Doksæter, der darauf hinweist, dass sowohl Gäste als auch nur Passanten gleichermaßen willkommen sind eine Mahlzeit. Sie nehmen auch Buchungen für Hochzeiten, Betriebsausflüge und Partys entgegen und passen den Aufenthalt an jede einzelne Buchung an.

 

Abenteuer und Erlebnisse warten vor der Haustür. Die Besucher der Region haben auch eine große Auswahl an Aktivitäten, zwischen denen sie wählen können, falls sie sich außerhalb der Stadt aufhalten möchten Komfort des Hotels oder mehr als nur entspannen und die Landschaft genießen. Die Familie Haug bietet Führungen durch ihren Hof an und hilft bei der Organisation von Wanderungen und der Entdeckung von Elchen in der Umgebung. „Skåbu liegt mitten im sogenannten Elch-County, und jedes Jahr gehen bis zu 700 Elche auf ihrem Weg von ihrer Winterweide zu ihrer Sommerweide und wieder zurück“, erklärt Haug Doksæter einen spektakulären Anblick für Touristen und Einheimische. Skåbu hat eine lange Geschichte der Jagd und des Fischens. archäologische Funde datieren bereits vor 10.000 Jahren auf Elchjagd und menschliche Aktivitäten, und das Dorf ist bestrebt, die Tradition am Leben zu erhalten. Sollten Sie noch mehr Abenteuer und Action wünschen, gibt es im Herbst Jagd- und Angelausflüge, im Winter Skifahren und Hundeschlittenfahrten, und während der Gourmet-Ausflüge können Sie nach einer langen Mahlzeit ein ordentliches Essen am Lagerfeuer erhalten Tag der Aktivitäten. Skåbu ist zu einem blühenden Ort mit viel Herz und Seele geworden, denn die gesamte Region trägt zu Aktivitäten und Veranstaltungen bei. Es gibt das Peer Gynt-Spiel von Henrik Ibsen, das jeden August stattfindet. Gausdal Marathon, eine riesige Hundeschlittenveranstaltung, die im Januar stattfindet; und Liv Lågå, eine jährliche Marktmesse mit Imbissständen und Unterhaltungsangeboten wie Musik und Theater. "Es ist eine sehr offene und einladende Gemeinschaft", sagt Haug Doksæter. "Die Leute schätzen die Besucher, weil wir hier nicht sehr viele von uns haben."

 

Jeden Dezember gibt es einen Weihnachtsmarkt im Dorf und das Hotel veranstaltet ein Weihnachtsessen mit lokalen traditionellen Gerichten. Wenn Sie noch weiter gehen und ein richtiges norwegisches Weihnachtsfest erleben möchten, bleibt das Hotel den ganzen Urlaub über geöffnet. Und da weiße Weihnachten eher die Regel sind als eine Ausnahme, erwarten Sie Fackelschlittenfahrten mit Rentierfellen und Glühwein, die Sie warm und kuschelig in der verschneiten Umgebung und den sternenklaren Nächten genießen. 

 

Wenn Sie Glück haben, können Sie sogar das Nordlicht sehen!

de_DEDeutsch